Élménybeszámoló a Határtalanul kirándulásról 2019.

Élménybeszámoló a Határtalanul kirándulásról

Felvidék természettudományos és kulturális öröksége

  1. június 6-9.

 

  1. nap történései

Reggel fél kilenckor indultunk el a mosonszentmiklósi iskola elől.

Először Komárnoba mentünk, ahol megnéztük a Klapka teret, Jókai Mór szobrát, majd az Európa udvaron megpróbáltuk kitalálni több-kevesebb sikerrel, melyik ház melyik országhoz tartozik.

Onnan Ógyallára igyekeztünk, ahol megtekintettük az csillagvizsgálót és a község temetőjében a legnagyobb magyar csillagász Konkoly-Thege Miklós síremlékét kerestük fel.

Gútán a vízimalmot és Európa leghosszabb fahídját néztük meg, ahol egy idegenvezető elmondta az eredeti vízimalom történetét és a szakmai hátterét.

Délután érkeztünk Felsőszelire, ahol egy kedves nyugdíjas tanárnő megmutatta a falu nevezetességeit, majd elfoglaltuk a szállásunkat az Anikó Panzióban.

 

  1. nap történései

Miután felkeltünk és megreggeliztünk elmentünk a felsőszeli Széchenyi István Magyar Tanítási Nyelvű testvériskolába, kölcsönösen bemutatkoztunk, majd 2 csoportban végignéztük az iskolát és az iskola növényparkját.

A helyi 7. osztályosokkal együtt megemlékezést tartottunk június 4-ről a nemzeti összetartozás napja alkalmából, majd közösen interaktív vetélkedőn ill. kézműves foglalkozáson vettünk részt.  A beszélgetések során megismertük egymás iskoláját, szokásait.  Az iskola könyvtárának ajándékkönyvekkel készültünk. Program zárásaként vegyes csapatokba rendeződve kézilabdameccset játszottunk egymás ellen.

Amikor megérkeztünk Selmecbányára, megnéztük a bányamúzeumot. Nagyon viccesen néztünk ki védőruhába beöltözve. Nagyon érdekes volt megismerni, hogyan bányásztak a közelmúltban.

A garamfői (Telgard) szállásra érve megvacsoráztunk, majd estig ismerkedtünk az ott lévő szlovák gyerekekkel.

 

  1. nap történései

Reggeli után a Magas-Tátrába indultunk túrázni a Tar-pataki vízesésekhez. Busszal mentünk Ótátrafüredre, ahol a tátrai siklóvasúttal Tarajkára mentünk. Onnan kétórás gyalogtúra vezetett a Tar-pataki vízesésekhez. Megfigyeltük a magashegységek felszíni formáit, a növényzet övezetességét, melyről már a biológia órákon már tanultunk.

Délután a Dobsinai jégbarlangba mentünk, ahová „kényelmes” túra vezetett. A barlangban -4˙C volt. Nagyon szép jégképződményeket láttunk.

Visszaérve a szállásra vacsoráztunk, majd szlovák-magyar barátságos focimeccset játszottak a „profi” focistáink. A győzelem után a szlovák gyerekek táncot tanítottak nekünk. Kilenc óra fele a srácok és a lányok diszkóba hívtak minket.

 

  1. nap történései

Reggel Lőcse volt a célpontunk. Megnéztük a városházán lévő kiállítást és a lőcsei templomot, ahol lehetőségünk volt magyar nyelvű szentmisén is részt venni.

Szepesváralján újabb „könnyed” gyalogtúra során megtekintettük a várat, ahol csoportképet is készítettünk.

Kassán a dómban megkoszorúztuk II. Rákóczi Ferenc sírját, és a Rodostó házban a szobrát.

Négy órakor kezdtük meg utunkat hazafelé. Hét óra körül vacsoraszünetet tartottunk, ahol beszalonnáztunk, majd megszakítás nélkül este tízre hazaértünk.

Örülünk, hogy lehetőségünk volt részt venni a kiránduláson, ahol újabb élményekkel és barátságokkal gazdagodhattunk.

 

  1. osztály tanulói

 

Posted in Határtalanul, Hírek.