Segíteni jó! Szemléletformáló program intézményünkben

Megtapasztalni a fogyatékosságot – ez volt a fő célkitűzése az iskolánkban November végén megrendezett érzékenyítő napnak. A programon a negyedik, ötödik, hatodik osztályos tanulók a látássérült emberek világával találkozhattak a Patrónus Lions Club Győr önkéntesei segítségével.

A komplex érzékenyítő program keretében közel hetven gyermek ismerkedett meg a vakok és gyengén látók élethelyzeteivel, támogatásuk lehetőségeivel, módjaival. A résztvevők kipróbálhatták, milyen látás nélkül, a többi érzékszervre támaszkodva létezni. A diákok bekötött szemmel hétköznapi szituációkat gyakorolhattak, szimulációs szemüvegeken keresztül megtapasztalhattak néhány szembetegséget. Megtanulták a kapcsolatfelvétel, a párbeszédindítás helyes módját látó és nem látó emberek között. A tanulók szimulációs pályán átélhették a vakon közlekedés nehézségeit, megismerték a látássérült ember vezetésének helyes módját.

A tapasztalat útján történő tanulás, a saját élmény megszerzése által a gyermekek megtanulták, hogy látássérülten is lehet teljes életet élni, továbbá azt, hogy a környezete iránt érzékeny, segíteni kész és képes ember a közösség javát szolgálja.

Frühwirth Ildikó
innovator-fejlesztő mesterpedagógus

Posted in Hírek, Integrált nevelés, oktatás.